e kanału nie sprawiło, że stałam się weganką ale coraz rzadziej sięgam po mięso, a swój jadłospis urozmaicam dużą większą ilością warzyw. Przepisy wegetariańskie, bo na weganizm nie jestem jeszcze gotowa, stały się tak naprawdę bazą mojej kuchni. Strasznie się cieszę, że odkryłam ten kanał i zaczęłam zmieniać swoje życie.
Dietetyk zasugerował również diametralną zmianę sposobu
Od jakiegoś czasu zmagałam się z dość dużą nadwagą. Zaczęło utrudniać mi to normalne funkcjonowanie, a wyniki badań wskazywały na to, że natychmiast trzeba zmienić coś w swoim życiu, bo może dojść do groźnych powikłań metabolicznych. Nigdy jakoś szczególnie nie lubiłam aktywności fizycznej, ale przełamałam się - zaczęłam dużo spacerować, liczyć kroki. Dietetyk zasugerował również diametralną zmianę sposobu odżywiania. Zaproponował rezygnację z mięsa i dał do zrozumienia, że podstawą ma być kuchnia wegańska. Zaczęłam przeglądać sieć i znalazłam tam fantastyczne przepisy wegańskie i przepisy wegetariańskie. Korzystam z nich na co dzień, schudłam już prawie 20 kg, czuję się fantastycznie i mam ochotę na więcej!
I tu pojawia się pytanie o
O ile przepisy wegetariańskie zawierają często produkty odzwierzęce, o tyle kuchnia wegańska nie stosuje ich w ogóle. I tu pojawia się pytanie o białko, którego organizm człowieka potrzebuje, a którego głównym źródłem jest mleko oraz białko jajka. Przepisy wegańskie, wbrew powszechnie panujące opinii, też dbają o jego dostarczanie. W tym celu jednak wykorzystywane są roślinne produkty wysokobiałkowe. Jest wiele warzyw, z których można zrobić na przykład makaron, czy pastę. Przykładem może być dynia, soja, czy bób.